24 abril, 2020

#SOMLALLET

#SOMLALLET és una iniciativa de la Granja Can Roger de Cardedeu i la distribuïdora RobinGood – Aliments amb ànima, que pretén salvar els litres de llet ecològica que no es puguin comercialitzar per la COVID’19 i per causes estacionals, i fer-ne formatges de primera qualitat.

CAT - fund. TRIODOS

#SOMLALLET  és una campanya de recollida de fons on es poden salvar litres de llet ecològica per fer-ne formatges. Mitjançant aquesta iniciativa, no només es pretén salvar un producte de primera necessitat, sinó també ajudar al sector de la ramaderia del nostre país, pagant pel seu producte un preu just.

El dia 3 d’Abril de 2020 en Valentí Roger de Can Roger, Granja de llet ecològica de vaca de Cardedeu des de fa més de 6 generacions, es va veure obligat, per primera vegada a la seva història, a llençar 2.588 litres de llet ecològica crua per no poder-la comercialitzar directament al consumidor, ni poder-la donar a qui més la necessita. La demanda de llet ecològica és cíclica i molta d’ella és per a fer iogurts ecològics per escoles. Per tant, durant els períodes de Nadal, Setmana Santa o vacances escolars d’estiu, la demanda baixa i la situació es torna crítica. És a dir, actualment amb la COVIT’19 s’ha agreujat una situació que es pateix periòdicament.

La iniciativa #SOMLALLET ve de la ma de RobinGood, que distribueix productes alimentaris amb consciencia social, és a dir, de proximitat, ecològics i ajudant a persones de risc d’exclusió social, i de la Granja de llet ecològica de vaca de Can Roger a Cardedeu.


Link per Salvar Llet (campanya de Crowdfunding): 

www.contraelcoronavirus.org/somoslaleche


 

OBJECTIUS DE LA INICIATIVA #SOMLALLET

1.- Parar el malbaratament de la llet de vaca ecològica, generant el reaprofitament alimentari, i ajudant a persones amb risc d’exclusió social. Aquests són els tres eixos d’aquesta proposta:   ECOLOGIA   +   PROXIMITAT   +   VALORS

2.- Visibilitzar la necessitat de fer justícia amb el nostre sector primari, valorant la seva feina, això significa el compromís de #SOMLALLET a pagar un preu just al ramader, i posar de relleu la funció social que desenvolupen tant en la cura del territori com del nostre cercle alimentari.

3.- Apel·lar a la consciència col·lectiva. Les decisions que s’efectuen en el consum diari tenen conseqüències directes al nostre entorn i a la nostra salut. Comprar productes de proximitat, ecològics i amb valors, és saludable tant per a nosaltres com pels que venen darrera nostre.

Cada compra efectuada amb responsabilitat, millora el nostre futur personal i col·lectiu.

 

QUI PARLA DE NOSALTRES?

Des de que vam saber que la Granja de Can Roger s’havia llençat la llet que produeixen, molts mitjans de comunicació han donat a conèixer la situació del sector. Aquí en teniu un recull:

TN VESPRE TV3 – 22/04/2020 – MINUT 57:32

TV3 – Programa: PLANTA BAIXA – 8/04/2020

VilaWeb – 10/04/2020 – ‘Si volem continuar trobant botigues obertes, no podem dir “ja hi tornaré quan això acabi”, perquè potser aquell botiguer ja no hi serà’

Nació Digital – 4/04/2020 – Un ramader de Cardedeu llença 2.588 litres de llet per alertar de la situació del petit comerç

El9nou – 10/04/2020 – Un ramader de Cardedeu ha de llençar 2.600 litres de llet perquè no troba compradors

VadeGust – 6/04/2020 – Valentí Roger: «He llençat 2.500 litres de llet crua per baixa demanda amb el coronavirus»

A Anglaterra la situació és semblant:

Ara.cat – 16/04/2020 – Els ramaders britànics llencen cada setmana cinc milions de litres de llet


 

FAQ’­s

1.- Quan es rebran els formatges ecològics #SOMLALLET?

Després del recapte començarem la producció dels formatges ecològics.

Estimem que el procés de fabricació i maduració dels formatges serà d’uns 3 mesos. Seguidament els enviarem a casa vostra.

Gràcies per col·laborar !)

2.- Què farem si recaptem més diners dels que necessitem per salvar la primera partida de llet ecològica?

Amb els diners recaptats que no s’hagin disposat en aquesta primera producció de formatges ecològics de vaca, es destinaran a pagar les següents produccions de formatges i així no es malbaratar cap altre litre més de llet.

3.- Com vinculeu l’ajut de persones en risc d’exclusió social?

Des de l’empresa ROBINGOOD es promou la inserció d’aquest col·lectiu fent tasques que estaran vinculades en l’etiquetatge, embalatge o la creació dels lots. Aquest manipulat es farà al centre especial de treball del Grup Cooperatiu TEB (www.teb.org)

4.- Pagareu a un preu just el litre de llet ecològica del que se’n faci formatge?

Tenim el compromís amb el sector de la pagesia de no pagar preus oportunistes que menystinguin la seva feina i dedicació a la terra.

5.- Perquè s’han hagut de vessar aquest litres de llet ecològica i no s’han pogut donar a asils, hospitals o persones necessitades?

Per que la llet crua, és a dir, sense pasteuritzar no es pot comercialitzar directament a consumidor, ha d’haver-hi algú que la elabori. Això significa que s’ha de pasteuritzar i fer el producte làctic corresponent, com pot ser llet fresca, formatges, iogurts, mató, etc…

Degut a que la majoria de Granges són un negoci enfocat a la venta industrial, no disposen de la maquinaria per pasteuritzar la llet crua. Serà aquest industrial qui pasteuritzarà la llet crua, fent-la una llet apta pel consum i qui elaborarà el producte làctic. Per tant, si des de la part industrial no es generen comandes, les Granges es veuen saturades de producte sense poder fer absolutament res.  En una explotació agrària diàriament es generen milers de litres de llet, per tant la capacitat d’emmagatzematge és una raó per la qual és impossible mantenir-la, i l’altre, és la caducitat del propi producte, que és de pocs dies.

MOLTES GRÀCIES PER FER-NOS COSTAT!!!!

VAQUES CAN ROGER